Background Image
Previous Page  31 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 31 / 52 Next Page
Page Background

31

B

itkilerin mevsimleri dışında yetiştirilmesine olanak veren örtüaltı yetiştiriciliği, cam veya plastik kaplamalı

seralar ile alçak-yüksek plastik tünellerde yapılıyor. Bu sayede bitkiler dondan korunduğu gibi erkencilik

de sağlanıyor. Dünyada ticari olarak örtüaltı yetiştiriciliği 20. yüzyılın başlarında Kuzey Avrupa ülkelerinde

başladı. Ancak esas gelişimini İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gösterdi. Ülkemizde ise ilk seralar 1940’lı yıllar-

da Antalya’da kurulmaya başladı. 1940-1960 yılları arasında yavaş bir seyirle gelişse de, 1960’larda tarımda

plastiğin örtü malzemesi olarak kullanılmaya başlamasıyla ivme kazandı. 1990’lı yıllarda sera yatırımlarına

uygulanan teşviklerin yanı sıra topraksız tarımın gelişmesiyle, yüksek teknolojinin kullanıldığı modern seralar

hızla arttı.

Günümüzde Türkiye, 599.000 dekara ulaşan örtüaltı varlığıyla dünyada ilk dört ülke arasında yer alıyor. Örtü-

altında gerçekleştirilen yıllık tarımsal üretim değeri 10 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Bunun içinde domatesin

payı %50. Onu hıyar, karpuz, biber, patlıcan ve kavun izliyor. Örtüaltı yetiştiriciliğinin en yaygın yapıldığı yer

ise %51’lik payla Antalya (3,2 milyon ton). Onu sırayla Mersin (%18), Adana (%11) ve Muğla (%9) izliyor. Bu dört

ildeki toplam örtüaltı üretimi 5,4 milyon ton ile Türkiye’nin yaklaşık %90’ını oluşturuyor.

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ