Background Image
Previous Page  38 / 60 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 38 / 60 Next Page
Page Background

38

HABERLER DOSYA

B

en 2009 yılında Toros Tarım’da Tekno-

tarım Operasyon Müdürü olarak göre-

ve başladım. Bütün zirai kariyerim hep

tohumculuk üzerine geçti. Aşağı yukarı 25 yıl-

dır tohum üretimi, çoğaltılması ve pazarlaması

üzerine çalışıyorum. Bizim lokomotif işimiz

patates tohumu üretmek ve pazarlamak.

Agripark’ta, Türkiye’nin patates alanında en

büyük doku kültürü altyapısına sahip olduğu-

muzu söyleyebilirim. Burada hastalıklardan,

virüslerden arıtılmış patates tohumu üretmeye

çalışıyoruz. Patates tohumu üretiminde müca-

dele ettiğimiz birçok virüsler var. Patatesteki

virüs insanı etkilemese de patatesin verimlili-

ğini yüzde 50’ye kadar düşürüyor. Bizim en

önemli hedeflerimizden birisi, doku kültürü

vasıtasıyla bütün çeşitlerimizi hastalık ve vi-

rüslerden ari olarak üretmek.

Yaptığımız iş, hem emek hem zaman isteyen

bir iş. Önce laboratuvar ortamında doku kültü-

rü yöntemi ile patates fidecikleri üretiyoruz.

Bu bitkicikleri daha sonra seralara aktarıyoruz.

Seralarda patates mini yumruları üretip, bunu

bir sonraki yıl tarlada ekiyoruz. Daha sonraki

yıl çoğaltarak patates tohumu üreten firmalar

ve çiftçinin istifadesine sunuyoruz. Özetle, la-

boratuvarda başladığımız bir üretimin satış

noktasına gelmesi yaklaşık 4 yıl sürüyor. Üste-

lik laboratuvar girişini yaptığımız o ufacık bit-

kiciklerden 4 sene sonra sattığımız patatese

kadar tüm süreci takip edebiliyoruz.

Nevşehir’de bir soğuk hava depomuz var. Bu

depo aslında bir mağara. Dünyada tek diyebile-

ceğim şekilde bu mağarayı son sistem teknolo-

jiyle donattık. Sistemimizde soğutma ve venti-

lasyon mevcut. Patates tohumunu +4 derecede

saklamak istiyoruz. Mağaramızda 32 ayrı oda-

mız var. Yaklaşık 7 bin tonluk bir depo. Her

odanın rutubet ve ısısını ayrı ayrı kontrol ede-

biliyoruz.

TOROS TARIM’IN PATATES TOHUMLARI ARANAN

TOHUMLARDIR

Toros Tarım’ın bulunduğu kademe, elit tohum

kademesidir. Avrupa’dan gelen patates tohum-

larına rakip olarak Türkiye’de üretim yapan tek

firma Toros Tarım diyebiliriz. Avrupa’dan gelen

tohumlarda son birkaç yıldır hastalıklar görü-

lüyor. Her sene 20 bin ton ortalamadan düşü-

necek olsak, hem büyük bir döviz kaybı, hem de

şu an bizim ürettiklerimizle karşılaştırılmaya-

cak kadar kalitesiz tohumlar. Piyasada Toros

Tarım’ın pazarlamakta olduğu patates tohum-

ları, aranan tohum olma yönünde ilerliyor.

Patates dışında, yine doku kültürü yöntemi ile

muz fidanı üretiyoruz. Alanya’dan İskenderun

Körfezi’ne kadar bu fideleri satıyoruz. İleriye

dönük başka çalışmalarımız da var. Bunlardan

biri lavanta, diğeri ise salep bitkisi. Biz bunları

şu an laboratuvarlarımızda üretebilecek dona-

nıma sahibiz. Bunun yanı sıra birçok tohum ve

bitkilerde araştırmalarımız devam ediyor. İşin

başı tohum. Tohum ekmek, bir nevi umut ek-

mektir. Dünya nüfusu artar ve araziler daralır-

ken, birim alandan maksimum faydayı almak

zorundayız.

Teknotarım merkezimizde üretim yaparken,

bir yandan da çiftçileri eğitmeye yönelik çalış-

malarda bulunuyoruz. Yabancı bir danışmanı-

mız var. Kendisi İskoç. İskoçya, patates to-

humluğunda oldukça ileri bir ülke. Bazen

küçük çiftçilerin olduğu köylere gidiyoruz. İl-

kokul sınıflarında iyi, kaliteli ve yüksek verimli

patates tarımı nasıl yapılır diye dersler veriyo-

ruz. Aynı zamanda çiftçi birlikleri ve kredi koo-

peratiflerini davet ediyor ve çiftçileri bir araya

getirerek eğitim seminerleri veriyoruz.

“TOHUM EKMEK,

BİR NEVİ UMUT EKMEKTİR”

HASANYENER

TEKNOTARIM OPERASYON MÜDÜRÜ, AGRIPARK