38
HABERLER DOSYA
B
en 2009 yılında Toros Tarım’da Tekno-
tarım Operasyon Müdürü olarak göre-
ve başladım. Bütün zirai kariyerim hep
tohumculuk üzerine geçti. Aşağı yukarı 25 yıl-
dır tohum üretimi, çoğaltılması ve pazarlaması
üzerine çalışıyorum. Bizim lokomotif işimiz
patates tohumu üretmek ve pazarlamak.
Agripark’ta, Türkiye’nin patates alanında en
büyük doku kültürü altyapısına sahip olduğu-
muzu söyleyebilirim. Burada hastalıklardan,
virüslerden arıtılmış patates tohumu üretmeye
çalışıyoruz. Patates tohumu üretiminde müca-
dele ettiğimiz birçok virüsler var. Patatesteki
virüs insanı etkilemese de patatesin verimlili-
ğini yüzde 50’ye kadar düşürüyor. Bizim en
önemli hedeflerimizden birisi, doku kültürü
vasıtasıyla bütün çeşitlerimizi hastalık ve vi-
rüslerden ari olarak üretmek.
Yaptığımız iş, hem emek hem zaman isteyen
bir iş. Önce laboratuvar ortamında doku kültü-
rü yöntemi ile patates fidecikleri üretiyoruz.
Bu bitkicikleri daha sonra seralara aktarıyoruz.
Seralarda patates mini yumruları üretip, bunu
bir sonraki yıl tarlada ekiyoruz. Daha sonraki
yıl çoğaltarak patates tohumu üreten firmalar
ve çiftçinin istifadesine sunuyoruz. Özetle, la-
boratuvarda başladığımız bir üretimin satış
noktasına gelmesi yaklaşık 4 yıl sürüyor. Üste-
lik laboratuvar girişini yaptığımız o ufacık bit-
kiciklerden 4 sene sonra sattığımız patatese
kadar tüm süreci takip edebiliyoruz.
Nevşehir’de bir soğuk hava depomuz var. Bu
depo aslında bir mağara. Dünyada tek diyebile-
ceğim şekilde bu mağarayı son sistem teknolo-
jiyle donattık. Sistemimizde soğutma ve venti-
lasyon mevcut. Patates tohumunu +4 derecede
saklamak istiyoruz. Mağaramızda 32 ayrı oda-
mız var. Yaklaşık 7 bin tonluk bir depo. Her
odanın rutubet ve ısısını ayrı ayrı kontrol ede-
biliyoruz.
TOROS TARIM’IN PATATES TOHUMLARI ARANAN
TOHUMLARDIR
Toros Tarım’ın bulunduğu kademe, elit tohum
kademesidir. Avrupa’dan gelen patates tohum-
larına rakip olarak Türkiye’de üretim yapan tek
firma Toros Tarım diyebiliriz. Avrupa’dan gelen
tohumlarda son birkaç yıldır hastalıklar görü-
lüyor. Her sene 20 bin ton ortalamadan düşü-
necek olsak, hem büyük bir döviz kaybı, hem de
şu an bizim ürettiklerimizle karşılaştırılmaya-
cak kadar kalitesiz tohumlar. Piyasada Toros
Tarım’ın pazarlamakta olduğu patates tohum-
ları, aranan tohum olma yönünde ilerliyor.
Patates dışında, yine doku kültürü yöntemi ile
muz fidanı üretiyoruz. Alanya’dan İskenderun
Körfezi’ne kadar bu fideleri satıyoruz. İleriye
dönük başka çalışmalarımız da var. Bunlardan
biri lavanta, diğeri ise salep bitkisi. Biz bunları
şu an laboratuvarlarımızda üretebilecek dona-
nıma sahibiz. Bunun yanı sıra birçok tohum ve
bitkilerde araştırmalarımız devam ediyor. İşin
başı tohum. Tohum ekmek, bir nevi umut ek-
mektir. Dünya nüfusu artar ve araziler daralır-
ken, birim alandan maksimum faydayı almak
zorundayız.
Teknotarım merkezimizde üretim yaparken,
bir yandan da çiftçileri eğitmeye yönelik çalış-
malarda bulunuyoruz. Yabancı bir danışmanı-
mız var. Kendisi İskoç. İskoçya, patates to-
humluğunda oldukça ileri bir ülke. Bazen
küçük çiftçilerin olduğu köylere gidiyoruz. İl-
kokul sınıflarında iyi, kaliteli ve yüksek verimli
patates tarımı nasıl yapılır diye dersler veriyo-
ruz. Aynı zamanda çiftçi birlikleri ve kredi koo-
peratiflerini davet ediyor ve çiftçileri bir araya
getirerek eğitim seminerleri veriyoruz.
“TOHUM EKMEK,
BİR NEVİ UMUT EKMEKTİR”
HASANYENER
TEKNOTARIM OPERASYON MÜDÜRÜ, AGRIPARK