Background Image
Previous Page  35 / 60 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 35 / 60 Next Page
Page Background

35

TARIMIN TEKNOLOJİYLE BULUŞTUĞU YER

AGRİPARK

T

oros Teknolojik Tarım Merkezi’nin kö-

keni, Özdemir Sabancı tarafından tarım

alanında faaliyet göstermek üzere 1958

yılında Adana’da kurulan Sapeksa adlı girişime

kadar uzanıyor. Başlangıçta mısır, ayçiçeği,

soya ve buğday gibi tarla bitkileri üreten kuru-

luş, 1986 yılından sonra Ar-Ge imkânlarını ge-

liştirerek çalışmalarını yüksek kaliteli tohum

geliştirme alanına yoğunlaştırmış, sera ve tarla

üretimine uygun biber, domates ve salatalık

gibi sebze tohumlarının ıslah ve dağıtımına

başlamıştı.

Ancak Özdemir Sabancı’nın 1996 yılında bir su-

ikaste kurban gitmesinin ardından Sapeksa

adeta sahipsiz kalmış ve şirketin satılmasına

karar verilmişti. Sapeksa’nın faaliyet alanı,

Toros’un üstün kaliteli tohum ve fide yetiştirici-

liğine yönelik büyüme stratejisi ile tam olarak

örtüştüğünden, firma 2004 yılında Toros Tarım

tarafından satın alındı. Ayrıca aynı yıl içerisinde

Sabancı Üniversitesi ile bir Teknik Danışmanlık

ve Teknoloji Transferi anlaşması imzalandı.

Bu gelişme, Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu’nu

özellikle sebze tohumu ıslahında, doku kültürü

kaynaklı meyve fidancılığında ve buğday tohu-

mu üretim ve satışında en büyük özel sektör

girişimi haline getirdi. Dünya standartlarında

üretim olanaklarına sahip olan Agripark tesis-

leri, Toros’un yıllardan beri Türk tarımının

daha verimli ve çağdaş yöntemlere kavuşturul-

ması yönünde sürdürdüğü çabaların eksik hal-

kalarından birini tamamlıyordu. Çünkü tarım-

da modern yöntemler kullanmak kadar,

kullanılan tohum ve fidelerin hastalıklardan

arındırılmış, kaliteli ve verimli olması da önem

taşıyordu.

DOKU KÜLTÜRÜ YÖNTEMİ

NEDİR?

Üstün nitelikli ve hastalıklardan

ari fidan ve tohumluk üretimi için

kullanılan doku kültürü yöntemi,

“aseptik (mikropsuz) ve yapay

besin ortamında hücre, doku veya

organ gibi bitki kısımlarından yeni

doku, bitki veya bitkisel ürünlerin

üretilmesi” olarak tanımlanıyor.

Klasik üretim yöntemlerine göre

daha pahalı olmasına rağmen bu

yöntem genetiksel olarak çok daha

homojen ve sağlıklı ürünler elde

edilmesini sağlıyor. Üstelik bu yöntem

verimlilik açısından da geleneksel fide

yetiştiriciliğine göre önemli avantajlar

sağlıyor. Örneğin bir “explant”tan

(ilk giriş materyali olarak kullanılan

bitkicik) klasik çoğaltma teknikleriyle

sadece 4-5 bitki elde edilebilirken,

doku kültürüyle en az 1.000 bitki

üretilebiliyor.

Doku kültürü yöntemi, çoğaltılması

zor olan türlerin üretimi, yeni çeşit

geliştirilmesi, mevcut çeşitlerde

varyabilite oluşturulması ve

kaybolmakta olan türlerin korunması

gibi amaçlarla tüm dünyada rutin

olarak kullanılıyor.