36
HABERLER DOSYA
PATATES, KİRAZ, MUZ, BUĞDAY TOHUMU...
Doku kültürü yöntemiyle tohum ve fide üreti-
mi yapılan Agripark’taki çalışmalar, özellikle
hastalıklar nedeniyle büyük verim kayıplarının
yaşandığı patates tohumluğu üzerine yoğun-
laştırılmıştı. Böylece, toplumun beslenmesin-
de önemli bir yere sahip olan patates tarımın-
da, Türkiye’de yaygın olarak görülen 25’i aşkın
hastalık ve zararlının yol açtığı büyük verim
kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyordu.
Teknotarım Merkezi’nde ayrıca erik, kiraz ve
muz fidesi üretimi de yapılıyor ve tesis ürettiği
anaç meyve fidanlarının bir bölümünü ihraç
ediyordu. Örneğin, şirketin ilk ihracatını ger-
çekleştirdiği 2006 yılında, CDB firması tarafın-
dan sipariş edilen 21.000 adet kiraz ve erik
anacı Almanya’ya gönderilmişti. Diğer yandan
merkezde, bazı endemik türlerin geliştirilmesi
yönünde de çalışmalar yapılıyordu. Örneğin
Anamur muzunun sağlıklı koşullarda çoğaltıla-
rak yaygınlaştırılması için gösterilen çabalar,
neredeyse unutulmaya yüz tutmuş bir lezzetin
yeniden sofralara dönmesine önemli katkı sağ-
layacaktı.
GÜNÜMÜZDE AGRİPARK
Agripark, günümüzde çalışmalarını Adana’da
yenilenen tesislerinde devam ettiriyor. Biyotek-
noloji Merkezi, Tohum Kalite Laboratuvarı,
Üretim Seraları, Tarla Bitkileri Proses ve Depo-
lama Ünitesi’nden oluşan merkezde 16’sı ziraat
mühendisi olmak üzere 18 personel çalışıyor.
Buna ek olarak tesisin operasyonlara destek ve-
ren 20 ek çalışanı bulunuyor.
Tesisin kalbini oluşturan Biyoteknoloji Mer-
kezi’nde, tohum üretme çalışmalarının yürü-
tüldüğü bir Doku Kültürü Laboratuvarı ile bit-
kilerin DNA analizlerinin yapıldığı bir Molekü-
ler Biyoloji Laboratuvarı bulunuyor. Sistemin
virüs ve bakteriden ari kendi çekirdek giriş ma-
teryalini üretmek amacıyla 2012 yılında kuru-
lan 600 metrekare büyüklüğündeki Nucleus
Sera’da yetiştirilen bitkiler, rutin olarak virüs
analizlerine ve kalite devamlılık kontrollerine
tabi tutuluyor. Tesisteki büyütme odalarında,
tek seferde 1,5 milyon bitki yetiştirilebiliyor.
Üretimde, Tarım Bakanlığı’nın belirlediği serti-
fikasyon standartlarının yanı sıra, Toros Tarım
tarafından geliştirilen yüksek kalite ve stan-
dartları da uygulanıyor.
Tohumluk patates üretiminde başlangıç ma-
teryali olarak, doku kültürü yoluyla elde edil-
miş, hastalıklardan ari “süper elit” kademede
mini yumrular kullanılıyor. Toplam 9 dekar
alana sahip mini patates yumrusu üretim sera-
larında ısıtma-soğutma, gübreleme ve ilaçlama
işlemlerinde en ileri teknolojilerden yararlanı-
lıyor. Tesiste, yılda iki sezon sertifikalı patates
mini yumrusu üretimi gerçekleştiriliyor. Tarla
üretimi ise mini yumrudan ön elit tohum, elit
tohumdan temel kademede tohum olmak üze-
re iki aşamalı olarak sözleşmeli üreticiler yoluy-
la yapılıyor. Tarla üretimi, bu alanda deneyimli
yerli ve yabancı uzmanlar gözetiminde gerçek-
leştiriliyor.
PATATES TOHUMLARINA 5 YIDIZLI OTEL KONFORU
Mini yumruları kendi biyoteknoloji laboratu-
varında ve kontrollü seralarında üreten Toros
Tarım, tarla üretimini takiben yetiştirdiği yük-
sek kademe patates tohumlarını en ideal şart-
larda muhafaza etmek amacıyla 2012 yılında
Nevşehir’de bir yeraltı deposu yatırımını haya-
ta geçirdi. Tarlada üretilen elit ve temel kade-
mede patates tohumları, uyku sürecini geçir-
mesi için Nevşehir’deki soğuk hava deposuna
getiriliyor. Depoya ulaşan her tohumluk parti-
si, sıkı kriterlere bağlı kabul işlemlerinden geç-
mek zorunda. Tohumlar modern ekipmanların
kullanıldığı seçme-temizleme-boylama ünite-
sinden geçtikten sonra depoya alınıyor ve ah-
şaptan imal edilmiş 800’er kiloluk özel kasalar-
da muhafaza ediliyor.
Toros Tarım tarafından inşa edilen soğuk hava
deposu, bölgedeki diğer depolardan birçok
özelliği ile ayrışıyor. Yaklaşık 45.000 m
3
hacme
ve 7 bin ton depolama kapasitesine sahip olan
tesis, yeraltı depoculuğunun getirdiği doğal
avantajların yanı sıra tamamen bilgisayar
kontrollü havalandırma ve soğutma üniteleri-
ne de sahip. Depodaki toplam 32 odanın her
birinin bağımsız havalandırma, nemlendirme
ve soğutma tesisatı bulunuyor. Patates tohum-
ları, burada en iyi şartlarda muhafaza ediliyor.
Toros, bu tesisle Türk üreticisinin ihtiyacı olan
dünya standartlarına uygun patates tohumları-
nı tümüyle iç üretimle sağlarken, yakın gelecek-
te ihracat potansiyeli yaratmayı da hedefliyor.
Diğer taraftan Agripark’ta, Anadolu’nun kendi
başına çok önemli gen kaynakları kullanılarak
TÜBİTAK ve Çukurova Üniversitesi işbirliği ile
yeni ekmeklik buğday çeşitlerinin ıslahı da ya-
pılıyor. Agripark’ın 26 bin ton dökme ve 5 bin
ton paketli buğday tohumluğu depolama kapa-
sitesi bulunuyor.
g