38
DOSYA
A
slen gıda mühendisi olan Ersin Algın,
aynı zamanda sertifikalı bir iş güven-
liği uzmanı. Yaklaşık 3 yıldır Toros
Torba Fabrikası’nın iş güvenliği ona emanet.
Daha önce İstanbul ve çevresinde çalışan
Algın, son üç yıldır Adana’da çeşitli firmalar-
da bu alanda yarı zamanlı görev alıyor.
İş güvenliği, ülke olarak fazla aşina olmadığı-
mız bir konu. 2012 yılında İş Sağlığı Mevzuatı
yayınlandı ve 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlü-
ğe girdi. Öncesinde benim de yabancı oldu-
ğum bir kavramdı. Nitekim kendi adıma, daha
önce çalıştığım işletmelerde ben de ciddi
problem ve risklerle karşı karşıya kaldım. Şim-
di ise o riskleri başkaları için bertaraf etmeye
çalışıyorum. Yaptığım iş, saha denetimleri,
dokümantasyon denetimleri ve iyileştirme
adına fikirler sunarak işyerlerinin mevzuata
uygunluğu sağlamak.
İş güvenliği uzmanlığı stresli bir iştir. Akşam
yatağa girdiğinizde, “Fabrikada bir şey olur
mu?” düşüncesi vardır. Toros Tarım, bu an-
lamda beni rahatlatan firmalardan biri. Çünkü
iş güvenliği kültürünü özümsemiş bir firma.
Mevzuat 2013 yılında yürürlüğe girdi, fakat
burası çok daha önce çalışmalara başlamış.
Bugün de çalışmalar artarak devam ediyor.
Çalışanlara yönelik yoğun eğitimler yapıyo-
ruz. Burada belirli bir iş güvenliği kültürü za-
ten oluşmuş. Bu nedenle buraya geldiğimde
saha çalışmalarını çok daha kolay yaptım.
Başka firmalarda yasaların öngördüğü süre-
lerde bile eğitim yapmakta zorlanırken, bura-
da bizden istenen eğitim sürelerinin üzerine
rahatlıkla çıkabiliyoruz. Hatta üst yönetim bu
yönde telkinlerde bile bulunabiliyor. Demek ki
iş sağlığı kültürü oturmuş, bunu da çalışan-
larına aşılamaya çalışıyorlar. Benim gözlemim
bu yönde.
“BURADA KENDIME KATTIĞIM
ŞEYLER DE VAR”
Tesiste uzun yıllar çalışan çok fazla kişi var.
Bu işletme açısından önemli bir konu. Şahsi
düşüncem, “Demek ki bir memnuniyet var.”
İşletme, çalışanına dikkat etmiş, onun
sağlığını korumuş ki o da burada çalışmaya
devam etmiş. Saha denetimleri yaparken hiç
zorlanmıyorum. Eğitimlerde de keza böyle.
Açıkçası zorlanmadığım tek işyeri diyebilirim.
Buradaki kültürden faydalanarak kendime
kattığım şeyler de var. Mesela daha önce bir
ödül sistemi vardı. Her ay iş güvenliği
anlamında üzerine düşenleri yapanları
ödüllendirmek için belirlenmiş çeşitli
parametreler vardı. Parametreleri
gördüğümde çok hoşuma gitmişti. Diğer
firmalara da buradaki ödül sisteminden
bahsettim ve uygulanması için çok yoğun
çaba harcadım. Ödül olarak çalışanlara
alışveriş çeki veriliyordu. Düşünün, bir
çalışan evine elinde poşetlerle gidiyor.
“Nereden geldi bunlar?” diye sorulduğunda
da, “İş güvenliği anlamında yapmam
gerekenleri yaptım ve ödüllendirildim,”
cevabını veriyor. Bu, bence müthiş bir bakış
açısıdır.
BURASI BENİ
RAHATLATAN
BİR FİRMA
ERSİNALGIN
(İSG Uzmanı)