Background Image
Previous Page  38 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 38 / 52 Next Page
Page Background

38

DOSYA

A

slen gıda mühendisi olan Ersin Algın,

aynı zamanda sertifikalı bir iş güven-

liği uzmanı. Yaklaşık 3 yıldır Toros

Torba Fabrikası’nın iş güvenliği ona emanet.

Daha önce İstanbul ve çevresinde çalışan

Algın, son üç yıldır Adana’da çeşitli firmalar-

da bu alanda yarı zamanlı görev alıyor.

İş güvenliği, ülke olarak fazla aşina olmadığı-

mız bir konu. 2012 yılında İş Sağlığı Mevzuatı

yayınlandı ve 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlü-

ğe girdi. Öncesinde benim de yabancı oldu-

ğum bir kavramdı. Nitekim kendi adıma, daha

önce çalıştığım işletmelerde ben de ciddi

problem ve risklerle karşı karşıya kaldım. Şim-

di ise o riskleri başkaları için bertaraf etmeye

çalışıyorum. Yaptığım iş, saha denetimleri,

dokümantasyon denetimleri ve iyileştirme

adına fikirler sunarak işyerlerinin mevzuata

uygunluğu sağlamak.

İş güvenliği uzmanlığı stresli bir iştir. Akşam

yatağa girdiğinizde, “Fabrikada bir şey olur

mu?” düşüncesi vardır. Toros Tarım, bu an-

lamda beni rahatlatan firmalardan biri. Çünkü

iş güvenliği kültürünü özümsemiş bir firma.

Mevzuat 2013 yılında yürürlüğe girdi, fakat

burası çok daha önce çalışmalara başlamış.

Bugün de çalışmalar artarak devam ediyor.

Çalışanlara yönelik yoğun eğitimler yapıyo-

ruz. Burada belirli bir iş güvenliği kültürü za-

ten oluşmuş. Bu nedenle buraya geldiğimde

saha çalışmalarını çok daha kolay yaptım.

Başka firmalarda yasaların öngördüğü süre-

lerde bile eğitim yapmakta zorlanırken, bura-

da bizden istenen eğitim sürelerinin üzerine

rahatlıkla çıkabiliyoruz. Hatta üst yönetim bu

yönde telkinlerde bile bulunabiliyor. Demek ki

iş sağlığı kültürü oturmuş, bunu da çalışan-

larına aşılamaya çalışıyorlar. Benim gözlemim

bu yönde.

“BURADA KENDIME KATTIĞIM

ŞEYLER DE VAR”

Tesiste uzun yıllar çalışan çok fazla kişi var.

Bu işletme açısından önemli bir konu. Şahsi

düşüncem, “Demek ki bir memnuniyet var.”

İşletme, çalışanına dikkat etmiş, onun

sağlığını korumuş ki o da burada çalışmaya

devam etmiş. Saha denetimleri yaparken hiç

zorlanmıyorum. Eğitimlerde de keza böyle.

Açıkçası zorlanmadığım tek işyeri diyebilirim.

Buradaki kültürden faydalanarak kendime

kattığım şeyler de var. Mesela daha önce bir

ödül sistemi vardı. Her ay iş güvenliği

anlamında üzerine düşenleri yapanları

ödüllendirmek için belirlenmiş çeşitli

parametreler vardı. Parametreleri

gördüğümde çok hoşuma gitmişti. Diğer

firmalara da buradaki ödül sisteminden

bahsettim ve uygulanması için çok yoğun

çaba harcadım. Ödül olarak çalışanlara

alışveriş çeki veriliyordu. Düşünün, bir

çalışan evine elinde poşetlerle gidiyor.

“Nereden geldi bunlar?” diye sorulduğunda

da, “İş güvenliği anlamında yapmam

gerekenleri yaptım ve ödüllendirildim,”

cevabını veriyor. Bu, bence müthiş bir bakış

açısıdır.

BURASI BENİ

RAHATLATAN

BİR FİRMA

ERSİNALGIN

(İSG Uzmanı)